Tip: Browsergebruik voor beheerders

Gewijzigd op Mon, 30 Oct 2023 om 02:14 PM

Als beheerder van een leeromgeving maak je uitvoerig gebruik van browsers. Je weet wel, Chrome of Edge of… De meesten van ons werken al wat langer met browsers en hebben dat gewoon geleerd door er mee te gaan werken. Dat werkt, maar misschien kan je er meer uithalen. Voor deze tip hebben we daarom 3 browsermogelijkheden voor je geselecteerd die je leven als functioneel beheerder een beetje makkelijker maken.

1. Link openen in nieuw tabblad

Een van onze favorieten is: ‘Ctrl – klik’. Door Ctrl ingedrukt te houden wanneer je op een link klikt, open je de onderliggende pagina direct in een nieuw tabblad. Ideaal! Bijvoorbeeld als je een aantal verschillende cursussen wilt aanpassen. Vanuit het cursusoverzicht Ctrl-klik je al je cursussen aan en je kunt heel makkelijk in de tabbladen de verschillende cursussen bewerken.

2. Gesloten tabblad opnieuw openen

Gebeurt het je weleens, dat je een tabblad sluit en direct daarna denkt: "Aj, die had ik nog nodig". Je kunt je actie makkelijk herstellen. Klik met je rechtermuisknop op het plusje naast de adresbalk en kies voor “Gesloten tabblad opnieuw openen” en voilà, je tabblad is er weer. Gebeurt je dit nou heel vaak, dan kan het helpen om de sneltoets uit je hoofd te leren: Ctrl + Shift + T.

Deze tip werkt alleen in Chrome en helaas niet in Edge.

3. Gebruik verschillende browsers.

We zijn bezig in Totara Learn als beheerder en willen even kijken hoe iets eruit ziet voor een medewerker. Wanneer je in dezelfde browser inlogt als een testgebruiker of een medewerker, word je automatisch uitgelogd als beheerder, ook in de andere tabbladen. Dit is niet zo erg als het een keer gebeurt, maar vaak schakel je toch een paar keer heen en weer. Je wilt ‘even’ iets veranderen als beheerder, logt in als gebruiker, het levert niet het gewenste resultaat op, je logt weer in als beheerder enz. enz. Dit probleem kan je oplossen door een tweede browser te openen. Wanneer je bijvoorbeeld als beheerder in Chrome werkt en je werkt als (test) gebruiker in Edge, dan kan je gewoon blijven schakelen tussen deze verschillende rollen, zonder dat je steeds in en uit hoeft te loggen.

Meer weten?

Wil je meer weten over browser gebruik? Op het internet zijn veel tips te vinden. Voor de sneltoetsliefhebber is er ook veel te ontdekken. Kijk bijvoorbeeld eens op:

https://www.techradar.com/news/internet/web/30-google-chrome-tips-tricks-and-shortcuts-462663

of

https://pctipvandedag.nl/9-handige-tips-voor-chrome