Totara tip: Vanaf de startpagina linken naar tussenpagina's

Gewijzigd op Mon, 30 Oct 2023 om 02:18 PM

Stel je wilt in Totara een soort tussen-pagina opzetten waar vanuit de startpagina rechtstreeks naar toe gelinkt kan worden. Deze tussen-pagina wil je gebruiken om extra cursus-onafhankelijke informatie te geven, afbeeldingen of bestanden te tonen of om van daar uit te linken naar een bepaalde cursus(sen) of een catalogus map.

Voorbeeld:

Om dit op te zetten maakt je gebruik van de zo genaamde startpagina cursus. Een startpagina cursus heeft als voordeel dat een gebruiker er niet op ingeschreven hoeft te zijn om de inhoud van de cursus te kunnen zien. Ook verschijnt de cursus niet in de studiegegevens van een gebruiker nog is deze in de catalogus zichtbaar. Het gaat vooral om de activiteiten in deze cursus: deze wil je gebruiken om ernaartoe te kunnen linken.

Of je op de startpagina een cursus kunt toevoegen waarin je vervolgens activiteiten in kunt zetten, is afhankelijk van het geïnstalleerde thema (vormgeving). In de meeste thema’s is deze optie uitgeschakeld. Omdat het meer om de activiteiten in de startpagina cursus gaat dan om de startpagina cursus zelf, gebruik je de volgende instructie om de gewenste activiteiten toe te voegen.

1. Bedenk welk onderdeel je wilt toevoegen als doel van jouw link vanuit de startpagina. In dit voorbeeld gebruiken we een pagina die wij als een soort overzichtspagina willen gebruiken.
  2. Ga naar de startpagina.
  3. Kopieer uit de lijst hieronder de link van de activiteit die je wilt aanmaken. In ons voorbeeld willen wij een pagina aanmaken, dus de link is /course/modedit.php?add=page&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
  4. Plak deze link aan het einde van de hoofd-URL van de leeromgeving, dus na *.nl of *.com zijn en klik op Enter. In ons voorbeeld ziet de URL dan als volgt uit: https://leren.courseware.nl/course/modedit.php?add=page&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
  5. Vul de verplichte velden voor de activiteit in. In ons voorbeeld is dit de naam en de pagina inhoud. Voor andere activiteiten zullen dit andere kenmerken zijn.
  6. Klik op Opslaan en direct tonen. Door het opslaan krijgt de activiteit een unieke link toegekend. In de URL zie je altijd ook het type van de activiteit terug. In ons voorbeeld is dit https://leren.courseware.nl/mod/page/view.php?id=111 waarin het stukje page een indicator is voor de activiteit soort ‘Pagina’. Kopieer deze link (URL) en sla deze ergens buiten het LMS op want je zult deze later nodig hebben om hiernaartoe te linken.

Mis je deze stap, dan is het haast onmogelijk om de aangemaakte activiteit ooit nog terug te kunnen vinden in het systeem.

7. De gekopieerde link kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld vanuit een blok op de startpagina naar toe te linken.

Soort activiteitLinkMogelijke toepassing
Pagina/course/modedit.php?add=page&type=&course=1&section=1&return=0&sr=Tussenpagina, catalogus overzicht met afbeeldingen, cursus onafhankelijke informatie
Woordenlijst/course/modedit.php?add=glossary&type=&course=1&section=1&return=0&sr=Algemeen beschikbare uitleg over begrippen binnen de organisatie
E-learning/course/modedit.php?add=scorm&type=&course=1&section=1&return=0&sr=Een e-learning volgen zonder dat een gebruiker hiervoor ingeschreven moet staan, bijvoorbeeld een interactieve video voor gebruikers over het gebruik van de leeromgeving
Forum/course/modedit.php?add=forum&type=&course=1&section=1&return=0&sr=Een nieuwsbrief om nieuwe cursussen of andere content in het LMS te promoten. Je kiest ervoor om iedereen standaard te abonneren, maar geeft hen de keuze om dit weer op te zeggen. Dan post je een nieuwsbericht op de startpagina van je LMS en krijgt iedereen er meteen een e-mail van.
Evaluatie/course/modedit.php?add=feedback&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
  • Een algemene enquête hoe de leeromgeving ervaren wordt. Gebruik het dan in combinatie met het Feedbackblok. Hierin worden automatisch startpagina evaluaties getoond. Dit blok is alleen beschikbaar op de startpagina en niet op dashboards. Dus gebruik je dashboards, dan kun je het beste zelf een HTML blok of Uitgelichte koppelingen tegel gebruiken om deze evaluatie onder de aandacht te brengen.
  • Een formulier voor aanvraag van training of coaching. Plaats een link naar het formulier in een HTML blok of Uitgelichte koppelingen tegel om het formulier onder de aandacht te brengen. Heb je meerdere trainingen of coaches? Dan kun je meerdere uitgelichte koppelingen tegels naast elkaar zetten die ieder verwijzen naar een eigen evaluatieformulier. Koppel dan de trainer of de coach als trainer aan het formulier zodat zij automatisch een e-mail ontvangen wanneer een formulier wordt ingeleverd.
Onderzoek/course/modedit.php?add=survey&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
Map/course/modedit.php?add=folder&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
URL/course/modedit.php?add=url&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
Bestand/course/modedit.php?add=resource&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
Les/course/modedit.php?add=lesson&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
Uitvoering/course/modedit.php?add=facetoface&type=&course=1&section=1&return=0&sr=
Chat/course/modedit.php?add=chat&type=&course=1&section=1&return=0&sr=