Afbeeldingen gebruiken in een leerplatform

Gewijzigd op Wed, 18 Oct 2023 om 09:20 AM

Als je bij ons gebruik maakt van een van de omgevingen die wij aanbieden, richten we ook altijd de omgeving in met de kleuren van jullie merk, een logo en veelal worden er ook afbeeldingen gebruikt. Soms, als er meerdere labels van eenzelfde organisatie in hetzelfde systeem werken, gebruiken we zelfs per label de kleuren, logo's en specifieke afbeeldingen.

Afbeeldingen worden vaak geschaald in onze leeromgevingen, maar de oorspronkelijke grootte zorgt soms voor langere laadtijd van een pagina. We zien bijvoorbeeld paginabrede afbeeldingen die ruim 6000 pixels breed zijn. Een groot scherm heeft op dit moment meestal nog de resolutie 1920 pixels (breed) bij 1080 pixels (hoog). Als je dit naast elkaar houdt, zie je dat de afbeelding die gebruikt is, veel kleiner zou kunnen.

Ons advies is dan ook:

• Is een afbeelding de volledige breedte van het scherm? Maak deze dan maximaal 2000 pixels breed;
  • Wordt een afbeelding getoond op de helft van het scherm? Maak deze dan maximaal 1000 pixels breed;
  • Wordt een afbeelding getoond op een kwart van het scherm? Maak deze dan maximaal 500 pixels breed;
  • Maak afbeeldingen maximaal 1 MB groot (kleiner mag altijd);
  • Sla foto's altijd op als .JPG;
  • Sla afbeeldingen met weinig verschillende kleuren (bijv. logo's en iconen) altijd op als .PNG.

Verkleinen in PowerPoint

Heb je afbeeldingen die groter zijn dan wat wij hierboven adviseren? Dan kun je deze gemakkelijk verkleinen in PowerPoint. Ook andere programma's kunnen hiervoor gebruikt worden, maar veel organisaties gebruiken MS Office, vandaar dat we dit voorbeeld aangeven.

Als je in PowerPoint een nieuwe presentatie opent, kun je via het tabblad invoegen de grote afbeelding vanaf je computer invoegen. In de dia kun je de afbeelding verkleinen door met de muis een hoek naar binnen te verslepen en tegelijk Shift ingedrukt te houden. Door de Shift-knop houdt de afbeelding zijn verhoudingen, anders vervormt hij mogelijk. Na het verkleinen druk je met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies je voor "Opslaan als afbeelding", en sla je deze op.

Als de afbeelding voldoet aan de adviezen, kun je de opgeslagen afbeelding plaatsen in je LMS.