Totara tip: De mobiele app

Gewijzigd op Mon, 30 Oct 2023 om 02:15 PM

Totara heeft sinds 2020 een mobiele app. Recent heeft Boni de Totara Award 2023 in de categorie ‘Best onboarding experience’ gewonnen met het gebruik van deze app. Een mooi moment om de app nog eens onder de aandacht te brengen en te laten zien wat de app voor jou kan betekenen!

Totara maakt dus gebruik van een mobiele app. Bij elke grote nieuwe release neemt Totara de app ook mee in de ontwikkeling en ze hebben veel plannen om de mogelijkheden binnen de app uit te breiden in de (nabije) toekomst. In dit artikel laten we zien wat er nu al beschikbaar is in de huidige versie van de app.

Aanpassen aan de eigen huisstijl

De app kan worden aangepast aan de huisstijl van de organisatie, door de volgende mogelijkheden:

• het uploaden van een logo,
  • het ingeven van één (huisstijl)kleur, die voor de knoppen in de app wordt gebruikt ,
  • het kiezen van een andere tekstkleur.

Het inlogscherm

In dit scherm kom je terecht nadat je de Totara app gedownload hebt voor Android of Apple en je hebt aangegeven welke URL de omgeving heeft die jij wilt gebruiken.

Je ziet hier zoals eerder aangegeven een logo van de organisatie terug (in dit geval Courseware) en ook een huisstijlkleur in o.a. de knop.

Ingelogd

Dashboards en de startpagina zijn nog niet beschikbaar in de app, zodoende kom je na het inloggen standaard in het overzicht van je huidige studie

Het is als beheerder belangrijk dat je de cursussen beschikbaar maakt voor het gebruik in de app, hiervoor is een nieuwe instelling "Cursus beschikbaar in-app" toegevoegd aan de instellingen van de cursus.

Heb je niet ingesteld dat een cursus in de app te volgen is, dan wordt de cursus wel weergegeven in de app. Als je een cursus wilt bekijken, die niet in de app geopend kan worden, vraagt de app of het in orde is om een mobiele internetbrowser te openen voor deze actie. Op die manier kan deze cursus alsnog op mobiel gevolgd worden.

In de cursus

In de cursus heb je twee tabbladen, op het eerste tabblad staat de cursusomschrijving en jouw voortgang.

In deze printscreens zie je dat de app in het Nederlands getoond wordt. De app is ook meertalig te gebruiken.

Op het tweede tabblad zie je de activiteiten die in deze cursus staan. De verschillende secties die je in een cursus kunt gebruiken zie je hier ook terug als onderdelen, die je kunt open vouwen. Als je zo'n sectie opent zie je de activiteiten.

De meeste activiteiten werken in de app. Een aantal activiteiten zijn echter beter te gebruiken in een mobiele internetbrowser; net als bij een cursus die niet geschikt is om te openen in de app, zal de app hierbij ook vragen of het in orde is om die specifieke activiteit in de mobiele internetbrowser te openen.

De catalogus

In de mobiele app is het ook mogelijk de catalogus te bekijken. Hierin zie je, net als in de versie in de internetbrowser, alleen de cursussen die ingesteld zijn zodat jij ze mag zien. Ook de cursussen die niet ingesteld zijn om geopend te kunnen worden in de app staan hier gewoon bij, als je een cursus wilt openen die niet in de app geopend kan worden, vraagt de app of het in orde is om een mobiele internetbrowser te openen hiervoor.

Download pagina

In de cursus in de mobiele app heb je bij SCORM-pakketten, ofwel e-learnings, de mogelijkheid om deze te downloaden.

Je kun het SCORM-pakket dan volgen op een later moment, terwijl je offline bent. Uiteraard heeft de app wel een internetverbinding nodig om uiteindelijk de resultaten door te voeren binnen Totara, maar deze voortgang wordt tijdelijk opgeslagen in de app zolang je geen internetverbinding hebt.

Ook bij de instellingen van SCORM-pakketten zijn er opties bijgekomen om aan te geven wat er mogelijk is met dat pakket in de app.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de inhoud ook geschikt is voor verschillende schermen. Je ziet hier de printscreens op een telefoon, maar de app kan ook op een tablet gebruikt worden. Onze voorbeeldcursus over koffie is gemaakt in Articulate Rise, een e-learning ontwikkeltool die uitermate geschikt is voor het maken van responsieve content.

Meldingenpagina

Zoals veel apps, kan ook deze app pushberichten tonen aan de gebruiker. Hiermee kunnen mensen herinnerd worden aan komende gebeurtenissen of worden ze geïnformeerd over wijzigingen in hun leertraject.

De drempel voor de lerenden om zich bezig te houden met leren wordt kleiner door het gebruik van de app en de meldingen daarin. Wat een positief effect heeft op de betrokkenheid bij het leren.

Profielpagina

In de profielpagina binnen de app zie je nu wat basisgegevens terug van de ingelogde persoon. Zie hier ook de cirkel om de foto in de eerder aangegeven (huisstijl)kleur.

Verder kun je hier nagaan welke versie van de app je gebruikt en heb je de mogelijkheid om uit te loggen.

Meer weten?

Hiermee hebben we je in vogelvlucht alle pagina's getoond van de mobiele app van Totara. Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze mobiele app voor jouw organisatie ? Neem dan vrijblijvend contact op met je accountmanager.