Status

Totara tip: Maak leren speels met een inschrijfcode op de cursus

Gewijzigd op Mon, 30 Oct 2023 om 02:17 PM

Gamification is een krachtige tool om je leeromgeving aantrekkelijk te houden en de betrokkenheid te verhogen. Door spelelementen en competitie toe te voegen aan een cursus zijn gebruikers namelijk eerder geneigd om te gaan starten met leren en beleven ze meer plezier aan hun leerproces.


Er zijn vele manieren om in Totara het leren te gamificeren. Denk dan bijvoorbeeld aan leaderboards en badges. Maar ook het werken met een inschrijfcode op een cursus is een redelijk eenvoudige manier om gamification toe te passen op je cursussen. In deze tip van de maand leg ik je uit hoe dat werkt.


Wat is een inschrijfcode en hoe kan je het gebruiken?

Door een inschrijfcode in te stellen kan de toegang tot een cursus worden beperkt. Als men zichzelf probeert in te schrijven, moet de inschrijfcode worden ingevuld. Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden zijn:

  • Een gebruiker moet een cursus(activiteit) afronden, waarna ze een code krijgen. Met deze inschrijfcode kunnen ze een volgende cursus starten. 
  • Of gebruikers moeten een reeks aanwijzingen vinden in een cursus (of meerdere cursussen), die samen een 'wachtwoord' vormen dat toegang geeft tot een afsluitende cursus.  

De code/ het wachtwoord (of deel van) kan je verstoppen op een cursuspagina in een verborgen sectie die pas zichtbaar wordt na het voltooien van een activiteit. Maar je zou deze ook kunnen versturen via een notificatie die ze krijgen wanneer ze de cursus(activiteit) voltooid hebben. 

 

Inschrijfcode instellen

  1. Ga naar de inschrijfmethodes van de desbetreffende cursus;
  2. Voeg de inschrijfmethode 'Zelf inschrijven' toe;
  3. Ga naar de instellingen van de inschrijfmethode;
  4. Vul in het veld 'Inschrijfcode' de code in die je wilt gebruiken;
  5. Klik op Opslaan.


Inschrijfcodes voor groepen

Wil je het iets ingewikkelder maken en de competitie tussen verschillende groepen laten plaatsvinden, dan kan je ook de optie inschrijfcodes voor groepen gebruiken. Als gebruikers deze code invullen, worden ze bij inschrijving automatisch in de juiste groep geplaatst. Hiervoor moet een inschrijfcode in de cursus zijn ingesteld én een inschrijfcode in de groep.

Een inschrijfcode voor groepen gebruiken is erg leuk om te combineren met leaderboards. Op die manier maak je de competitie namelijk ook zichtbaar voor de gebruikers in de verschillende groeten. Over leaderboards hebben we al eerder een Totara Tip van de maand geschreven, zie hier: https://tccwijzer.atlassian.net/l/cp/BvGc4RB1 


Inschrijfcode voor studiegroepen instellen

  1. Bepaal in de cursusinstellingen > Studiegroepen dat je gebruik wil maken van studiegroepen. Voor het opzetten van een competitie is het aan te raden om voor zichtbare groepen te kiezen, zodat cursisten de andere groepen mogen zien.  
  2. Stel voor de inschrijfmethode 'Zelf inschrijven' een studiecode in en zet de instelling 'Inschrijfcode voor groepen toestaan' op ja.  
  3. Daarna ga je de groepen toevoegen. Dat doe je door in het cursusinstellingenblok te gaan naar Gebruikers > Studiegroepen. Geef elke studiegroep een naam en stel voor elke studiegroep een eigen inschrijfcode in. Dit is de inschrijfcode waarmee je de gebruikers straks laat inschrijven op de cursus. 
  4. Je maakt een groep handmatig, automatisch of door te importeren. Als je een groep handmatig maakt, voeg je er ook met de hand cursisten aan toe. Als je een groep automatisch maakt, kan je die laten vullen met een vast aantal leden per groep en baseren op leden uit een doelgroep. Dat is de makkelijkste methode als je werkt met grote aantallen, of als je groepen willekeurig wilt laten samenstellen.


Start nu met het gamificeren van het leren binnen jouw organisatie en vergroot het leerplezier!



Meer weten?

Wil je graag meer weten of het inzetten van een inschrijfcode op een cursus of help je hulp nodig bij het inrichten? Neem dan contact op met je accountmanager of consultant. We helpen je graag verder!



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren