Totara tip: Een rondleiding toevoegen

Gewijzigd op Do, 18 Jul om 10:44 AM

Rondleidingen zijn een handige manier om extra informatie op het scherm te tonen. Hieronder een aantal toepassingen voor de rondleiding:

• Gebruikers welkom heten in het LMS.
  • Knoppen, blokken en functionaliteiten op het scherm uitleggen.
  • Uitleggen hoe een actie of proces moet worden voltooid

Gebruikers kunnen de rondleiding op elk moment beëindigen, heen en weer navigeren door de stappen of de rondleiding resetten en zo vaak als ze willen opnieuw afspelen (hoewel het slechts één keer automatisch afspeelt).

Een rondleiding toevoegen

1. Ga naar Systeembeheer > Ontwikkeling > Experimenteel > Rondleidingen voor gebruikers.
  2. Klik op de knop Maak een nieuwe rondleiding of Importeer rondleiding. Een voorbeeld van een rondleiding vind je in de bijlage.
  3. Als je hebt geklikt op Maak een nieuwe rondleiding, vul je de volgende gegevens in:
    1. Titel en beschrijving.
    2. Toepassen op overeenkomende pagina-URL: vul de (relatieve) URL in waar de rondleiding afgespeeld moet worden. Zo wil je de rondleiding wellicht laten verschillen per dashboard of een andere per cursus. Een rondleiding kan getoond worden op één (type) pagina. Dus als je voor verschillende soorten pagina's rondleidingen wil inzetten, maak je per pagina een rondleiding aan.
    3. Onderaan de pagina heb je nog meer filters om te bepalen onder welke omstandigheden een rondleiding wordt getoond.
    4. Sla je wijzigingen op.

Stappen toevoegen aan de rondleiding

Als je een rondleiding maakt moet je voor iedere stap van de rondleiding een doeltype en de inhoud bepalen.

1. Klik op de titel van je rondleiding en vervolgens op Nieuwe stap.
  2. Bij doeltype bepaal je of de stap in het midden van de pagina, bij een specifiek blok of een ander specifiek onderdeel getoond wordt. Dat specifieke onderdeel kun je aanwijzen met behulp van een CSS-selector. De CSS-selector kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een (menu)knop wil uitlichten of een leeractiviteit op de cursuspagina, of de filters in de catalogus. Het kan alles op de pagina zijn.
  3. CSS-selector, instructies voor Google Chrome:
    1. Ga naar de pagina waar je een stap van de rondleiding wil toevoegen.
    2. Druk op ctrl+shift+i, f12, of open met je rechtermuisknop Inspecteren.
    3. Druk op ctrl+shift+c of klik op het Inspectiesymbool.
    4. Klik het element in Totara aan waarover je de stap in de rondleiding wil laten gaan.
    5. Het inspectiemenu toont nu een regel tekst. Klik daarop met je rechtermuisknop > Copy > Copy selector.
    6. Plak de selector in het invulveld CSS-selector van je stap in de rondleiding. Dat ziet er vaak ongeveer zo uit #yui_3_17_2_1_1610030264859_192.
    7. Geef je stap een titel en een tekst. Deze kun je met taalstrings meertalig maken (zie ook Totara tip: Meertaligheid in een cursus).
    8. Sla je instellingen op.
Tip: Een sterke functionaliteit van de rondleiding is dat je kunt kiezen om een stap niet te tonen als het element waarnaar het verwijst niet gevonden kan worden. Zo kun je soms één rondleiding toevoegen aan een dashboard met stappen voor zowel de medewerker als de manager. Omdat de medewerker managerblokken en -knoppen niet mag zien, worden die stappen in de rondleiding voor hem overgeslagen.

Rondleiding testen

1. Test een rondleiding altijd goed voordat je deze live zet, met een testaccount dat matcht met de rol en rechten van de doelgroep die de rondleiding gaat zien.
  2. Een rondleiding opnieuw starten:
    1. Bij gebruik van de Corporate branding als vormgeving, vind je de knop om de rondleiding opnieuw te starten in de Uitgelichte koppelingenbanner (mits daar een titel en tekst in staan). Anders vind je de knop in de footer. In de catalogus vind je deze knop boven het zoekveld.
    2. Bij gebruik van een eigen Custom Corporate branding zijn er vaak afspraken gemaakt over waar deze knop getoond wordt.
  3. Als je de rondleiding hebt vernieuwd en verplicht opnieuw wil tonen aan iedereen, ga je naar je rondleiding toe en klik je op de link verplichten om de rondleiding opnieuw te tonen.

Een rondleiding importeren

Naast het nieuw maken van een rondleiding, kan je een al bestaande rondleiding importeren. Mocht je een rondleiding hebben die je vaker wilt gebruiken (als basis), of heb je een rondleiding op een andere Totara Learn omgeving staan, dan kan je deze exporteren en vervolgens importeren. Een voorbeeld van een rondleiding die je kunt importeren vind je in de bijlage.