Totara tip: Leaderboards

Gewijzigd op Mon, 30 Oct 2023 om 02:16 PM

Leaderboards zijn een krachtige gamification tool om de betrokkenheid van cursisten te vergroten. Leaderboards maken niet alleen spelletjes, maar ook leren leuker en brengen wat gezonde competitie met zich mee.

In deze tip laten we je zien hoe je leaderboards kunt inzetten in jullie Totara Learn omgeving.

Blok activiteitsresultaten

Met behulp van het blok Activiteitsresultaten kun je een leaderboard maken in jouw cursus. Hierin kun je de top van cursisten met de hoogste behaalde scores weergeven om anderen te stimuleren om hen te verslaan.

Het blok kan resultaten tonen van één activiteit en daarbij is het een vereiste dat dit een activiteit is waarvoor een score wordt behaald.

Aan één cursus kun je meerdere activiteitsresultaatblokken toevoegen, zodat je leaderboards voor meerdere activiteiten kunt maken.

Blokinstellingen

Het blok werkt pas, nadat je de bijbehorende instellingen nagelopen en naar wens ingericht hebt. Je kunt deze instellingen op systeemniveau doen voor het blok, zodat ieder nieuw blok meteen de gewenste instellingen heeft. Of Je kunt er voor kiezen om de instellingen van het blok steeds per cursus te doen, als je bijvoorbeeld iedere keer afwijkende instellingen wil gebruiken. Op systeemniveau kun je ook bepaalde instellingen vergrendelen, zodat ze op cursusniveau niet aangepast kunnen worden.

• Om het blok op systeemniveau aan te passen ga je naar Systeembeheer > Plugins > Blokken > Activiteitsresultaten.
  • Om het blok op cursusniveau aan te passen schakel je de Bewerkmodus van de cursuspagina in en klik je op het tandwiel van het blok > Blok activiteitsresultaten configureren > Extra blokinstellingen

Van welke activiteit moet dit blok de resultaten tonen?Kies één activiteit uit alle activiteiten in je cursus die in aanmerking komen voor een score. Bijvoorbeeld e-learnings, opdrachten, toetsen, lessen en fora.

Hoeveel van de hoogste cijfers moeten getoond worden

(0 om uit te schakelen)?

Typ het aantal topresultaten dat je wilt weergeven. Als je de hoogste resultaten niet wil weergeven, voer je 0 in.

Hoeveel van de laagste cijfers moeten getoond worden

(0 om uit te schakelen)?

Typ het aantal laagste resultaten dat je wilt weergeven. Als je de laagste resultaten niet wil weergeven, voert je in.
Toon groepen in de plaats van cursisten (enkel als de activiteit groepen ondersteunt)?In plaats van scores voor individuele cursisten weer te geven, kun je de scores van studiegroepen weergeven (als deze modus wordt ondersteund binnen de activiteit).
Privacy van resultatenKies of je de volledige naam, het ID-nummer of anoniem de resultaten van cursisten wil weergeven.
Toon cijfers alsBepaal de manier waarop cijfers moeten worden gepresenteerd, als percentage, breuk of absoluut getal.
Aantal te tonen decimalenVoer het aantal decimalen dat moet worden weergegeven voor cijfers in.

Leaderboards voor studiegroepen

Met behulp van studiegroepen kun je als team strijden tegen andere teams om de hoogste score in een cursus te krijgen op het leaderboard. Je wordt dan niet langer als individu getoond op het leaderboard maar met de titel van jouw studiegroep.

Dit is de uitgelezen kans voor een krachtmeting met een ander team, afdeling of filiaal.

Misschien ken je de functionaliteit van studiegroepen nog niet. Dat kan kloppen, want het is (helaas) een niet zoveel gebruikte functionaliteit. Het is namelijk handig voor nog veel meer dan alleen een leaderboard. We hebben op dit moment (nog) geen tip over studiegroepen. Mocht je toch al interesse hebben, dan raden we ja aan om dit artikel uit de documentatie van Totara te lezen.

1. Om leaderboards voor studiegroepen in te richten stel je in het activiteitsresultatenblok in dat het groepen moet tonen i.p.v. cursisten.
  2. Vervolgens bepaal je in de cursusinstellingen > Studiegroepen dat je gebruik wil maken van studiegroepen. Voor een leaderboard is aan te raden om voor zichtbare groepen te kiezen, zodat cursisten de andere groepen mogen zien.
  3. Daarna ga je de groepen toevoegen en samenstellen met cursisten. Dat doe je door in het cursusinstellingenblok te gaan naar Gebruikers > Studiegroepen.
  4. Je kunt een groep handmatig maken, automatisch maken of importeren. Als je een groep handmatig maakt, voeg je er ook met de hand cursisten aan toe. Als je een groep automatisch maakt kun je die laten vullen met een vast aantal leden per groep, en baseren op leden uit een doelgroep. Dat is de handigste methode als je met grote aantallen, of als je groepen willekeurig wil laten samenstellen.

Zichtbaarheid en rolrechten

Standaard kunnen cursisten op namen van andere cursisten en groepen klikken in het leaderboard. Ze krijgen dan alle cursisten in de groep te zien en kunnen vervolgens doorklikken naar het profiel van een andere cursist.

Mocht dat niet wenselijk zijn, dan zijn er een twee dingen die je kunt doen:

1. Sta toe dat cursisten elkaars profiel mogen zien, maar beperk de informatie die zij bij andere cursisten op het profiel krijgen te zien.
    Via Systeembeheer > Gebruikers > Standaardpagina Profiel kun je instellen welke rol bepaalde blokken op een gebruikersprofiel krijgt te zien.
  2. Schakel in de rolrechten uit dat een cursist het profiel van andere cursisten mag zien.
    Ga hiervoor naar de rol van gebruiker (learner) via Systeembeheer > Toegangsrechten > Rollen > Tandwiel achter Gebruikersrol. Zet het rolrecht Deelnemers bekijken (moodle/course:viewparticipants) op verbieden.
    De cursist krijgt dan wel de namen van cursisten of de groepen te zien in het leaderboard, maar kan er niet op klikken.

Let op: Als je de rolrechten aanpast, pas je dat voor alle cursisten en alle cursussen aan. Het geldt dus niet alleen voor deze ene cursus.