Status

Toegankelijkheidsnormen, voor wie?

Gewijzigd op Vr, 28 Mrt om 9:04 AM

Niet alle digitale leeroplossingen vallen onder de Europese toegankelijkheidsnormen, maar veel wel. De belangrijkste richtlijnen komen voort uit de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act - EAA) en de EN 301 549-norm, die gebaseerd is op WCAG 2.1 AA. Of een e-learningproduct hieraan moet voldoen, hangt af van de sector en het type organisatie.

Voor wie zijn de toegankelijkheidsnormen verplicht?

  • Overheidsinstanties en semi-overheidsorganisaties (zoals universiteiten, hogescholen en gemeentelijke instanties) moeten voldoen aan de Wet Digitale Overheid (WDO), die de Europese richtlijnen implementeert. Dit betekent dat alle e-learningmodules en leermiddelen toegankelijk moeten zijn.
  • Bedrijven die digitale diensten of producten aanbieden aan de publieke sector moeten voldoen aan EN 301 549 als ze bijvoorbeeld LMS-systemen of online cursussen leveren aan overheden.
  • Grote commerciële bedrijven (met meer dan 10 werknemers of een jaaromzet van €2 miljoen) die e-learning als dienst aanbieden, vallen vanaf 28 juni 2025 onder de Europese Toegankelijkheidsakte. Dit geldt bijvoorbeeld voor commerciële opleiders en uitgevers van digitale leermiddelen.

Welke leeroplossingen vallen er (nog) niet onder?

  • Interne e-learningmodules voor privébedrijven (die niet aan de overheid leveren).
  • Kleine bedrijven en zelfstandige trainers zonder verplichtingen vanuit de wetgeving.
  • Specifieke maatwerkprojecten die niet onder de toegankelijkheidswetgeving vallen (hoewel toegankelijk ontwerpen altijd een best practice is).

Wat betekent dit voor e-learningontwikkelaars?

Zelfs als je niet wettelijk verplicht bent om aan deze normen te voldoen, is toegankelijkheid steeds belangrijker. Veel organisaties nemen toegankelijkheid nu standaard mee in hun eisen voor e-learningmodules, zowel vanuit inclusiebeleid als gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast geldt: hoe toegankelijker je content, hoe breder je doelgroep.

Wil je zeker weten of jouw e-learningmodules aan de wetgeving moeten voldoen? Controleer de richtlijnen van de Europese Toegankelijkheidsakte, EN 301 549 en nationale wetgeving zoals de Wet Digitale Overheid.


Voor meer informatie https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/disability/union-equality-strategy-rights-persons-disabilities-2021-2030/european-accessibility-act_en

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren